Общинска избирателна комисия Благоевград


РЕШЕНИЕ
№ 207-МИ
Благоевград, 12.10.2015

ОТНОСНО: Постъпила с вх. наш № 179/12.10.2015г. жалба от Марионка Стефанова Кокушинкова- пълномощник на ПП „Национално движение за права и свободи”

С вх. наш № 179/12.10.2015 г. в 14.20 ч. в Общинска избирателна комисия-Благоевград е постъпила жалба от Марионка Стефанова Кокушинкова- пълномощник на ПП „Национално движение за права и свободи”, с която се налагат твърдения, че Иван Станкев Стойчев, въпреки, че е в отпуск и по настоящем има назначен временно изпълняващ кмет на кметство Бело поле, общ. Благоевград и това е Лиляна Христова, всеки ден влизал в сградата на кметството и в кабинета си. Прави се искане, настоящата комисия да вземе спешни мерки.

        Жалбоподателката сочи, че на 11.10.2015г. в кметството в с. Бело поле се е провело предизборно събрание, на което присъствали членове на ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО”, които не са били поканени от политическата партия, която жалбоподателката представлява, и които не били жители на с. Бело поле, общ. Благоевград като направили опит да саботират събранието на ПП „Национално движение за права и свободи”.

        Наведени са твърдения  свързани, с това че Георги Васев- представляващ ПП „ВМРО” и съгласно твърдяното- братовчед на Стойчев набедил жалбоподателката, че била против македонците, придобили българско гражданство, проблемът бил, че Стойчев бил регистрирал такива македонци, получили българско гражданство на адреси, чиито собственици не знаели. Излага твърдения, че Стойчев бил нарушил Закона за гражданската регистрация, както и че лично на жалбоподателката издал фалшиво удостоверение за регистрация по настоящ адрес в с. Бело поле пред м. март 2015г.

         Твърди, че Стойчев бил поканен от жалбоподателката на провелото се събрание, за да даде отчет за дейността си през трите мандата, но последния не се явил на събранието.

 

       Предвид горното, настоящата комисия счита, че жалбата е допустима, но разгледана по същество, същата е неоснователна.

       Преди да се признесе по процесната жалба, настоящата комисия извърши проверка на място в кметство Бело поле, в присъствието на Лиляна Христова- временно изпълняваща кмет на кметство Бело поле, общ. Благоевград, която твърди, че няма право да забрани на физическо лице- жител на селото да влиза в сградата на кметството. Стойчев не възпрепятства, не и разпорежда извършване на действия, не ползва облаги, не черпи информация от дейността на Христова, респ. кметството. От извършената проверка комисията установи, че кабинетът на кмета е заключен, с включен СОТ, а ключът е във временно изпълняващия кмет на селото Христова, поради което изнесените твърдения на жалбоподателката още веднъж доказват своята неоснователност.

        За пълнота изразяваме, че в сградата на кметството се намират пощата, читалището и смесен магазин, а по отношение на изнесените твърдения, че членове на ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО” са присъствали неканени на провелото се на 11.10.2015г. събрание на ПП „Национално движение за права и свободи”, то съгл. чл. 181, ал.3 от ИК, предизбрните събрания са публични.

        По отношение на твърденията, че Стойчев регистрира македонци, получили българско         гражданство на адреси, чиито собственици не знаят и че същия бил нарушил Закона за гражданската регистрация като бил издал на жалбоподателката фалшиво удостоверение за регистрация по настоящ адрес в с. Бело поле пред м. март 2015г., то изнесените твърдения не са в компетентността на настоящата комисия, а на ГД „ГРАО“.

 

Предвид изложеното и на основание чл.87, ал.1, т.1 и т.22 от Изборния кодекс, Общинска избирателна комисия-Благоевград

РЕШИ:

        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ подадената от Марионка Стефанова Кокушинкова- пълномощник на ПП „Национално движение за права и свободи” като  НЕОСНОВАТЕЛНА.

 

          Решението беше взето единодушно в 18:00ч.

         Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 /три/ дни от обявяването му на основание чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс.

Председател: Елена Иванова Панчева

Секретар: Вилислав Кирилов Балев

* Публикувано на 12.10.2015 в 18:58 часа

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031 

Решения

 • № 369-МИ / 22.04.2019

  относно: Сигнал от Злата Бориславова Ризова за предсрочно прекратяване пълномощията на Атанас Станкев Камбитов – Кмет на община Благоевград.

 • № 368-МИ / 17.05.2018

  относно: Прекратяване пълномощията на Илко Стоянов Стоянов - общински съветник, от квотата на ПП „Глас народен”, поради подадена оставка

 • № 367-МИ / 01.12.2017

  относно: Обявяване на интернет страницата на Списък „А“ и списък „Б“, съгласно чл. 454 от ИК

всички решения